Verkeersdrukte blijft groeien

De verkeersdrukte op de Nederlandse wegen blijft alsmaar groeien. Op vele plekken in Nederland sta je steeds vaker vast in het verkeer. Het kabinet heeft met meerdere betrokkenen gesproken over oplossingen, maar tot op heden lijkt geen van deze oplossingen te werken. Waar gaat dit de komende jaren naar toe?

NS-topman Van Boxtel gaf onlangs aan dat het nieuwe kabinet eigenlijk miljarden Euro’s moet vrijmaken voor de verbetering van de mobiliteit in Nederland. Hij verwacht dat wanneer dit niet gebeurd, zowel op het spoor als op de weg een groot verkeersinfarct gaat ontstaan. Het kabinet heeft de afgelopen jaren enkele initiatieven gestart, maar geen enkele was zo succesvol als vooraf gehoopt.

Spits mijden

In Zuid-Limburg en in de regio Den Haag is een proef geweest waarbij automobilisten betaald werden als zij de spits zouden vermijden. Dit bleek echter geen succes en is snel weer gestopt. Ook het verschuiven van de werktijden en werkplekken bleek niet te werken. Werknemers begonnen thuis met werken en vertrokken later, maar dit bleek slechts een verschuiving van het probleem te zijn.

Vorig jaar is door de NS voorgesteld dat Nederlandse studenten niet meer in de spits mochten reizen. Dat bleek echter weer een probleem voor scholen en universiteiten, die hun lesrooster moesten aanpassen.

De meest recente optie die nu wordt ingezet, is het stimuleren van mensen om in een straal van 10 kilometer van hun werk te gaan wonen. Daarmee wordt namelijk voorkomen dat iedereen de snelwegen moet gaan gebruiken.

Men verwacht dat er op korte termijn, met name in de grote steden, een enorme drukte gaat ontstaan op het wegennet. Met name rond de spitstijd wordt het erger en erger. Zowel op de wegen als in het openbaar vervoer is dit goed merkbaar. Iedereen wil een oplossing, maar die is nog niet gevonden. Het nieuwe kabinet krijgt er een mooie taak bij.

Bron: FilesNu.nl

Een reactie plaatsen