Plaatsing van zonnepanelen, wat kost dat?

Je bent niet de enige die zich dat afvraagt. Velen gingen je al voor en hebben dan ook uiteindelijk gekozen om zonnepanelen te plaatsen. Dit is goed terug te zien in het straatbeeld. Als je eens om je heen kijkt en er op let, zal je opvallen dat niet alleen bedrijven veel zonnepanelen hebben geplaatst, maar ook steeds meer woningen zijn voorzien van de panelen. Een positieve ontwikkeling, want om de doelstelling te halen die de Rijksoverheid heeft gesteld (14% van de energie uit duurzame bron in 2020), is er nog een flinke weg te gaan. Op dit moment komt namelijk zo ongeveer maar 5% van de energie uit een duurzame bron.

De kosten van de panelen

Het is niet eenduidig te zeggen wat een installatie van zonnepanelen je zal kosten. Dit hangt namelijk van het type en het aantal zonnepanelen af. De keuze hiervoor is grotendeels gebaseerd op je energiebehoefte en hoe die de komende jaren zal veranderen. Bovendien speelt het dakoppervlak en de hellingshoek hierin ook een rol. Stel bijvoorbeeld dat je een klein dak hebt, dan is het verstandig om panelen te plaatsen met een hoog rendement, want anders levert het je niet voldoende op. De verschillende typen panelen zijn monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. De eerste variant heeft het hoogste rendement en daarna heeft de polykristallijn variant het hoogste rendement. De dunne film panelen hebben een lager rendement, maar presteren wel beter bij hogere temperaturen en weinig licht. De prijs van de panelen is gerelateerd aan dit rendement en varieert zo ongeveer tussen de 100 en 200 euro.

Is dat alles?

Naast de prijs voor de panelen zelf, moet je ook rekening houden met een omvormer, bekabeling en bevestigingsmateriaal. Dit klinkt nu wellicht allemaal als een hele hoop, maar de BTW over de aanschaf- en installatiekosten kan je terugvragen wat al veel scheelt. Bovendien is het zo dat een grotere installatie wel meer kost, maar omdat je dat plaatst vanwege een grotere energiebehoefte, verdien je dat toch net zo snel weer terug als een kleine installatie. Doorgaans bedraagt deze terugverdientijd zo’n 6 tot 9 jaar.

Een reactie plaatsen