Papiersoorten uitgelegd

De keuze voor een bepaalde papiersoort is erg belangrijk wanneer je van plan bent om drukwerk te laten maken. Wanneer je voor de verkeerde soort kiest, kan het gebeuren dat je drukwerk tegen valt. Een mooi ontworpen folder wordt bijvoorbeeld ineens flets door slechte kleuren op afbeeldingen. Dit is natuurlijk het laatste wat je wil. Om dit te voorkomen heb je deskundig advies nodig van je drukwerk leverancier. Het is natuurlijk ook verstandig om zelf wat kennis op te doen, vandaar dat in dit artikel papiersoorten uitgelegd worden.

Ongestreken of gestreken papier

Er bestaan natuurlijk allerlei soorten papier, maar we maken in beginsel altijd het onderscheid tussen gestreken en ongestreken papier. Ongestreken papier wordt ook wel uncoated genoemd. Gestreken papier heet machine coated of MACO papier. Al het papier is van origine ongestreken, maar gestreken papier is bewerkt met een extra laagje. Hierdoor gaat het meer glimmen en voelt het gladder aan. Een andere manier om gestreken en ongestreken papier uit elkaar te houden, is door er op te schrijven. Ongestreken papier is wel goed te beschrijven, maar ongestreken papier niet. Hier blijft de inkt als het ware op het extra laagje liggen in plaats van in het papier te trekken.

Papiersoorten toepassen

Welke papiersoort is het geschiktste? Dat hangt af van het soort drukwerk dat je gaat bestellen. Gestreken papier is beter voor drukwerk dat visueel aan moet trekken met bijvoorbeeld foto’s. Het is dan ook aan te raden om hiervoor te kiezen wanneer je brochures, posters, menukaarten, flyers en folders laat bedrukken. Ongestreken papier wordt voornamelijk gebruikt voor drukwerk waarop geschreven moet worden. Denk hierbij aan enveloppen, briefpapier en notitieblokken.

Papierdikte

De volgende keuze die je moet maken is de dikte van het papier. Dit is ook belangrijk voor de kwaliteit van je drukwerk. Het gewicht wordt weergegeven in grammen per vierkante meter. Papier van 75g/m² zou dus 75 gram wegen als het een oppervlakte van 1 bij 1 meter had. Dunner papier schijnt eerder door en kan invloed hebben op je visueel ontwerp. Verder is het slim om lichter papier te kiezen voor drukwerk dat per post verspreid wordt.

Een reactie plaatsen